Wątroba to największy organ wewnętrzny w naszym organizmie, pełniący funkcje metaboliczne i detoksykacyjne, utrzymujące stan zdrowia na prawidłowym poziomie. Od wątroby zależy głównie kondycja krwi – życiodajnego płynu krążącego po całym organizmie. Dlatego tak ważne jest utrzymanie tego organu w należytej formie.
Naprzeciw tym oczekiwaniom wychodzi niezwykła roślina — ostropest. Doskonale chroni wątrobę przed szkodliwym działaniem toksyn dostarczanych do organizmu np. przez alkohol, leki, dwusiarczek węgla, pestycydy i wszechobecną chemię spożywczą. Ostropest zapobiega uszkodzeniom komórek wątroby, nie dopuszczając do łączenia się szkodliwych substancji z jej powierzchnią. Swoje właściwości zawdzięcza głównie sylimarynie, która stabilizuje błony komórek wątrobowych i pobudza ich zdolności regeneracyjne. Sok z ostropestu powinny pić nie tylko osoby walczące z chorobą alkoholową ale również te przyjmujące leki przeciwnowotworowe, przeciwwirusowe oraz antybiotyki. Roślina ta wykazuje również silne działanie przeciwutleniające, przez co eliminuje rozwój wolnych rodników: Ale czy tylko wątroba zyskuje na zbawiennym działaniu soku z ostropestu? Otóż nie. Korzysta z niego cały organizmy ponieważ redukuje wysoki cholesterol, łagodzi stany cukrzycowe, zmniejsza kamienie nerkowe, pomaga w pracy enzymom trawiennym, przez co wspomaga funkcjonowanie pęcherzyka żółciowego. Można więc jednoznacznie stwierdzić, że ostropest jest niezbędną oczyszczalnią dla organizmu, zapobiegającą najczęstszym zaburzeniom zdrowotnym.